Γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας;

Είναι σίγουρο ότι θα έχεις δει ή θα έχεις ακούσει πολλά για το περίεργο μνημείο του Πύργου της Πίζας. Δεν ξέρεις όμως γιατί αυτός ο Πύργος δεν είναι ίσιος αλλά γέρνει από τη μια μεριά του…. Παρακάτω λοιπόν θα λάβεις απάντηση σε αυτό το μεγάλο ερώτημα και θα μάθεις λίγα πράγματα για την ιστορία του.

IMG_2399

Η Πίζα είναι μια ιστορική πόλη της βορειοδυτικής Ιταλίας, στην οποία βρίσκεται ο ξακουστός Πύργος της Πίζας. Πολλοί επισκέπτες της Ιταλίας πηγαίνουν εκεί, ειδικά για να θαυμάσουν αυτό το περίεργο και αξιοθαύμαστο μνημείο.

O Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (Torre pendente di Pisa) είναι το λεγόμενο στα ιταλικά  ανεξάρτητο «καμπανίλε» (καμπαναριό), του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζα. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, και δίπλα βρίσκεται το Κοιμητήριο.

Pisa.640.3671

Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο και ως καμπαναριό. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1173 υπό τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Ραϊνάλντο και Μπονάνο Πισάνο. Πέντε χρόνια αργότερα άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευρά και διαπιστώθηκε ότι τα θεμέλια του Πύργου ήταν ανομοιόμορφα. Η κατασκευή σταμάτησε, και συνεχίστηκε μόνο αφού πέρασαν 100 χρόνια και το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1372. Κανείς δεν πίστευε πως αυτό το οικοδόμημα θα σωζόταν, παρ’ όλα αυτά όμως σώθηκε και έγινε διάσημο και ξακουστό σε όλο τον κόσμο.

Pisa.640.3670

Δεδομένου ότι η τακτική μέτρηση του πύργου άρχισε το 1911, η κορυφή του πύργου παρεκλίνει 1,2 χιλιοστά ανά έτος. Σήμερα η κορυφή του Πύργου της Πίζας είναι περίπου 5,3 m εκτός του κέντρου. Οι μηχανικοί εργάζονται για τη βάση του Πύργου και όχι τη δομή, με την ελπίδα να επαναφέρουν την κορυφή πίσω περίπου 20 cm. Αυτό σημαίνει ότι ο 800 ετών πύργος θα παραμείνει υπό κλίση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά αφού αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

Για να γωρίσετε τον ιδιαίτερο Πύργο της Πίζας, αρκεί μόνο ένα ταξιδάκι στην Ιταλία. Βρείτε εδώ τα οικονομικότερα πακέτα:

http://www.18-24.gr/destination/57

 

Share this post

No comments

Add yours