Η εντυπωσιακή Πράγα τα Χριστούγεννα..

Μιλώντας για Πράγα, σίγουρα έχουμε κάποια πολύ υψηλά στάνταρ στο μυαλό μας. Φτάνοντας όμως στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, αυτό που σας περιμένει ξεπερνά τις προσδοκίες. Πώς μπορεί μία πόλη, που το κύριο ατού της, είναι το συναίσθημα του μεσαιωνικού σκοταδισμού, να γεμίζει λαμπιόνια και να παραμένει το ίδιο γοητευτική; Μόνο η Πράγα έχει αυτήν την άνεση. Εξοπλιστείτε με δυο ζευγάρια κάλτσες μέσα από τις μπότες γιατί το πρώτο δεν θα σας προστατέψει από το κρύο και ξεκινήστε την περιήγηση. Μόλις θα πέφτει το σκοτάδι θα αρχίζει το πυκνό χιόνι να σπέρνει σε όλη την πόλη την μυρωδιά του κρύου.

wenceslas1

Οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι με χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, που πουλάνε τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα από τα χεράκια τους! Η πιο διάσημη αγορά βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Old Town Square), με το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Επίσης θα βρείτε την αγορά στην Wenceslas Square, ενώ μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα από την Πλατεία Ειρήνης, την Holesovice και το Kampa, όπου μικρότερες, εξίσου όμορφες, Χριστουγεννιάτικες αγορές, σας περιμένουν να σας ζεστάνουν με zvarak! Το καυτό κόκκινο κρασί με κανέλα θα ζωντανέψει το είναι σας! Μην ξεχάσετε επίσης να δοκιμάσετε το τοπικό “ντόνατ”, ονόματι Trdlo.

gefirakarolou

Η πιο ωραία εικόνα της πόλης δεν είναι το χριστουγεννιάτικο πανόραμα της από κάποιο παλιό, ψηλό κτίριο. Είναι να σκύψετε από την γέφυρα του Καρόλου για να δείτε το γοτθικό είδωλο της πόλης, να ριγεί στην σκοτεινή επιφάνεια του Μολδάβα. Όταν το χιόνι σταματήσει να πέφτει, σαν από θαύμα οι ήχοι επιστρέφουν. Ακούγονται γέλια και χαρές από ομάδες νεαρών που παίζουν χιονοπόλεμο, από παρέες που επιστρέφουν από συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, από τους καλλιτέχνες του δρόμου που δεν λείπουν σχεδόν από καμιά γωνιά ενώ θα παρατηρείτε στις βόλτες σας πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα σπίτια στις κύριες πλατείες της πόλης, είναι στολισμένα με ξύλινα κουκλάκια.

milo

Στην Τσεχία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μία σημαντική γιορτή αλλά και μία ημέρα, που οι άνθρωποι πιστεύουν στην μαγεία. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να μάθετε αν είναι αλήθεια. Οι ντόπιοι βάζουν ένα ψαροκόκκαλο κάτω από το πιάτο σας στο δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων για να τους φέρει πλούτο και ευτυχία για το επόμενο έτος. Αν νηστέψετε εκείνη την ημέρα μέχρι το βράδυ, τότε θα δείτε ακόμα ένα σύμβολο ευτυχίας, έναν χρυσό χοίρο. Μετά το χορταστικό εορταστικό γεύμα είναι ώρα να προβλέψετε το μέλλον. Κόψτε ένα μήλο και αν τα κουκούτσια διαμορφώνουν ένα τέλειο αστέρι, τότε θα έχετε πλούτο και υγεία τον επόμενο χρόνο. Βρείτε τέσσερα υγιή καρύδια στα κελύφη τους και αυτό θα σας φέρει υγεία. Ρίξτε υγρό μόλυβδο στο νερό και μετά διαβάστε τις μορφές στο νερό. Ρίξτε ένα παπούτσι πάνω από το ώμο σας και δείτε αν θα παντρευτείτε (αυτό ισχύει μόνο για τις ελεύθερες κοπέλες).

pirotexnimata1

Οι κάτοικοι της πόλης δίνουν το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τη Silvestr, όπως την ονομάζουν. Στο τραπέζι υπάρχουν φακές που φέρνουν πλούτο, ενώ σύμφωνα με την τοπική προκατάληψη, δεν θα πρέπει να φάνε πουλερικά γιατί δεν θα έχουν καλή τύχη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πιάνουν θέση στην άκρη της παλιάς πόλης, στην οδό Smetanovo, στο λόφο Petrin ή στις γέφυρες Legii, Cechuv, Manesuv για να έχουν την καλύτερη θέα στα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από το πάρκο Letna.

Αυτά λοιπόν και πολλά ακόμη σας περιμένουν να τα δείτε στην εντυπωσιακή Πράγα. Και αν ακόμα δεν έχετε κλείσει το ταξίδι σας, δείτε παρακάτω τα πιο οικονομικά πακέτα για την όμορφη πόλη της Τσεχίας:

http://www.18-24.gr/destination/67

Share this post

No comments

Add yours