Θρύλοι και παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης!

Πολλοί είναι οι θρύλοι και οι παραδόσεις που περιπλανώνται γύρω από το όνομα της μοναδικής Κωνσταντινούπολης. Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα και την επιβλητική ομορφιά της, έχει να διδάξει πολλά σε όλους μας. Παρουσιάζουμε πέντε σημαντικούς θρύλους, που αξίζει να τους γνωρίζετε διότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Τα μισοτηγανισμένα ψάρια

ψάρια

Είναι ένα μύθος που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Κατά την διάρκεια που οι Τούρκοι έπαιρναν την Πόλη, ένας καλόγερος τηγάνιζε επτά ψάρια τα οποία είχε ψαρέψει ο ίδιος. Τα ψάρια είχαν τηγανισθεί από την μία πλευρά και την ώρα που πήγε να τα γυρίσει από την άλλη έρχεται ένας κάτοικος και του ανακοινώνει πως οι Τούρκοι πήραν την Κωνσταντινούπολη. Εκείνη την ώρα ο καλόγερος λέει στον κάτοικο, θα το πιστέψω μόνο εάν τα τηγανισμένα ψάρια ζωντανέψουν. Πριν ολοκληρώσει την φράση του τα ψάρια πήδησαν στο νερό που υπήρχε εκεί κοντά. Λένε μάλιστα πως τα μισοτηγανισμένα ψάρια είναι ακόμη στο Μπαλουκλί και συνεχίζουν να φαίνονται μισοτηγανισμένα.

Οι εικόνες που δεν καταστρέφονταν

τοιχογραφια παναγιας

Άλλος ένας μύθος που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης είναι αυτός με τις εικόνες των εκκλησιών και των μοναστηριών. Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη, άρχισαν να καταστρέφουν όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Ο λαός φοβισμένος κατέφυγε στην Αγιά Σοφία. Ωστόσο η παρουσία τους εκεί δεν τους έσωσε καθώς φανατισμένοι μωαμεθανοί μπήκαν στην εκκλησία και άρχισαν να σφάζουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Ο αριθμός των πτωμάτων ήταν αμέτρητος, και όταν ο σουλτάνος Μωάμεθ μπήκε στο ναό, το άλογο του σκόνταψε στα πτώματα. Με την οπλή του το άλογο άφησε ένα σημάδι στην κορυφή ενός στύλου, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Οι πιο πολλές εικόνες της εκκλησίας καταστράφηκαν από τους Τούρκους, όταν όμως οι άπιστοι εισβολείς έφτασαν στον γυναικωνίτη και προσπάθησαν να καταστρέψουν μια τοιχογραφία της Παναγίας που κρατάει στα χέρια της τον Ιησού μωρό, έγινε το θαύμα και την στιγμή εκείνη με το πρώτο χτύπημα στην τοιχογραφία ο Τούρκος κεραυνοβολήθηκε και έπεσε νεκρός. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία σώζεται μέχρι και σήμερα.

Η Αγία Τράπεζα

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Η Αγία Τράπεζα είχε επάνω της κρεμασμένα 30 στέμματα αυτοκρατόρων, ανάμεσα τους και αυτό του Μ. Κωνσταντίνου και όπως λέγεται αυτό γινόταν για να θυμίζει στους χριστιανούς την προδοσία του Ιούδα για τα τριάκοντα αργύρια. Όταν οι Τούρκοι λεηλατούσαν την πόλη και λίγο πριν την κατακτήσουν, κάποιο χριστιανοί πήραν την Αγία Τράπεζα την βάλανε σε ένα πλοίο ώστε να την μεταφέρουν στη Φραγκιά, προκειμένου να την γλιτώσουν από τα τούρκικα χέρια. Μεταβαίνοντας στην Προποντίδα, το πλοίο βυθίστηκε και σε εκείνο το σημείο υπάρχει μέχρι και σήμερα η Αγία Τράπεζα. Όσοι πιστοί καπετάνιοι περνάνε από εκεί, μπορούν να την δουν.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

αγια σοφια

Ο θρύλος αυτός έχει να κάνει με τον τελευταίο αυτοκράτορα, ο οποίος μαρμάρωσε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας. Όταν η πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων, ο λαός δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Αγία Σοφία, έχει περάσει σε τούρκικα μουσουλμανικά χέρια. Ο λαός διέδωσε ότι ο βασιλιάς κρύφτηκε πίσω από μια κολώνα του ναού της Αγίας Σοφίας και παρέμεινε εκεί κλειστός για πολλές ώρες. Οι ώρες αναμονής τον μαρμάρωσαν και είναι γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε το πτώμα του. Ο μύθος λέει ότι Άγγελοι του Κυρίου, το έκρυψαν και το μαρμάρωσαν και πως κάποτε θα έρθει η ώρα όπου ο Θεός θα του δώσει δύναμη και ζωή και όλα θα ξαναγίνουν από την αρχή, όταν η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη.

Το ποτάμι που σταμάτησε να κυλάει

ποταμι

Και αυτός ο μύθος αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος σταμάτησε με την κατάληψη της Πόλης και η τάξη στον κόσμο θα επανέλθει με την ανακατάταξη της Βασιλεύουσας από τους Έλληνες. Ο θρύλος λέει ότι ένα πουλί μεταφέρει τα μαντάτα σε μια ομάδα βοσκών, όπου εκείνη την ώρα πότιζαν τα κοπάδια τους σε ένα ποτάμι, το οποίο έπειτα από το άκουσμα της φοβερής είδησης τα νερά του ποταμού σταμάτησαν να κυλάνε καθώς το φυσικό τοπίο θεώρησε πως η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι ανήκουστο. Το ποτάμι θα συνεχίσει και πάλι να κυλάει μόλις απελευθερωθεί η Πόλη.

Θρύλοι και παραδόσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως η Πόλη θα πάρει ξανά ζωή μόλις έρθει στα χέρια μας. Γνωρίστε λοιπόν και εσείς την ομορφιά και την ιστορία πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στην βασίλισσα του Βυζαντίου.

http://www.18-24.gr/destination/19

Share this post

No comments

Add yours