promo251752662

Τα καλύτερα tips για ελεύθερο camping!

Αν λοιπόν ψήθηκες από την ιδέα της κατασκήνωσης δίπλα σε μια παραλία -και δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία- ιδού τι πρέπει να προσέξεις.

2012-08-11-06-16-59campingΗ σκηνή

Θεωρητικά δε χρειάζεσαι σκηνή. Καλοκαίρι είναι και δίπλα στην ελληνικές αμμουδιές δεν υπάρχουν αρκούδες. Εκτός αν είσαι υπερευαίσθητος στην υγρασία ή θες να αλλάζεις μαγιό όρθιος. Τέλος πάντων πες ότι θες σκηνή. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτές τις μεγάλες που θα βρεις και σε σουπερμάρκετ. Είναι φτηνές και αρκούν για μερικά βράδια.  Αν θες το κάτι παραπάνω ψάξε στα ορειβατικά είδη για μια καλή μικρή σκηνή 2-3 ατόμων. Η βασική διαφορά είναι ότι είναι λίγο άβολες επειδή είναι πιο χαμηλές!

Η σκιά

Η σκιά της σκηνής είναι πιο σημαντική και από τη σκηνή. Γιατί νομίζεις ότι δίνεται μάχη για τα δύο τρία αλμυρίκια που είναι σε κάθε παραλία. Αν υποθέσουμε τώρα ότι δεν πρόλαβες το αλμυρίκι τότε, χρειάζεται να φτιάξεις τη δική σου σκιά. Αλλιώς θα σε φάει το λιοπύρι και θα ξυπνάς κάθε πρωί στις έξι. Αν δεν έχεις καμία εμπειρία σε κόμπους και σχοινιά τότε μπορείς να πάρεις μια έτοιμη τέντα παραλίας (canopy λέγονται). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα πανιά είναι πολύ μεγάλα και οι ορθοστάτες είναι μεταλλικοί με ύψος συνήθως 1,80. Αυτό σημαίνει έξτρα βάρος.

Αν, όμως, έχεις μια μικρή σχετική εμπειρία τότε μπορείς να φτιάξεις εσύ το ίδιο πράγμα με ένα μεγάλο σεντόνι, και δύο παλιές μπανέλες από σκηνή. Το μυστικό σε ένα καλό canopy, αυτοσχέδιο ή έτοιμο, είναι οι πέτρες. Όσο πιο μεγάλες τόσο πιο πολύ θα αντέξει.

ΚΑΜΠΙΝΓΚΗ παραλία

Να προτιμάς τις παραλίες που δεν φτάνει αμάξι μέχρι την αμμουδιά. Λιγότερος κόσμος, λιγότερη βαβούρα, περισσότερη ξεκούραση. Ναι, θα γρατζουνιστούν τα ποδαράκια από τους θάμνους και ναι τα μπαγκάζια είναι πολλά. Αλλά, τι προτιμάς; Αυτό ή παιδιά, σκυλιά και πεθερικά τις Κυριακές. Η λύση είναι απλή. Τα βάζεις όλα μέσα σε ένα backpack, κρατάς και δύο ψυγεία στα χεριά για να είναι το βάρος ζυγιασμένο και το πολύ να χρειαστείς ένα δεύτερο δρομολόγιο. Σιγά το πράγμα.

Το έδαφος

Το έδαφος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον ύπνο σου. Ακόμα και αυτά τα τερατώδη στρώματα που θέλουν τρόμπα  να αγοράσεις, τίποτα δε σου εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο ύπνο. Κάτι που θα πρέπει να προσέξεις είναι η κλίση του έδαφους. Στην Ελλάδα ζεις, δεν πρόκειται να βρεις ισιάδα με τίποτα. Η σκηνή και τα στρώματα πρέπει να μπουν με το μήκος παράλληλα στην «κατηφόρα». Διαφορετικά κάθε φορά που θα αλλάζεις πλευρό θα πηγαίνεις και λίγο πιο κάτω. Επίσης κάνε και μια προετοιμασία. Δε σου λέμε να πάρεις τσουγκράνα αλλά βγάλε και καμία πέτρα με το χέρι ή ακόμα καλύτερα βρες μια πλατιά πέτρα και στρώσε λίγο το έδαφος.

exoplismos-CampingΟ εξοπλισμός

Αφενός τα καλά πράγματα κοστίζουν αρκετά, αφετέρου πρέπει να βρεις αυτά που σου ταιριάζουν. Στα στρώματα π.χ. αυτά τα μεγάλα που μοιάζουν με διπλό κρεβάτι έχουν ένα μειονέκτημα. Πρέπει να τα φουσκώνεις συνεχώς. Και αν είσαι από αυτούς που τους δεν τους αρέσει να βουλιάζει το στρώμα έχεις πρόβλημα. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα να είναι ξαπλωτοί όλη τη μέρα στην παραλία, κάποιοι θέλουν καρέκλες. Πράξε αναλόγως. Το ίδιο ισχύει και για τα ψυγεία, για τα παγούρια, για τα τραπεζάκια, τους φακούς. Γενικότερα στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία και καλύπτει όλα τα γούστα.

Ντους – Ξέπλυμα

Εδώ δύο λύσεις. Ή κουβαλάς αρκετό νερό με το αμάξι και αγοράζεις ένα από αυτά τα ειδικά υδροδοχεία- τσάντες ή διαλέγεις την εύκολη λύση. Κάνεις μια βουτιά στην θάλασσα, βγαίνεις έξω και πριν στεγνώσεις παίρνεις ένα μωρομάντηλο και καθαρίζεις όλο σου το σώμα.

Δεν είμαστε όλοι τύποι του ελεύθερου camping όμως…οπότε κλείσε τις διακοπές σου με τα πιο οικονομικά πακέτα διακοπών της αγοράς και άσε τους άλλους να ταλαιπωρούνται!

www.18-24.gr/destinations

Share this post

No comments

Add yours