nhung-buc-anh-khong-tuong-cua-the-gioi-loai-buom13-1024x768-1413862527

Η κοιλάδα των πεταλούδων στη Ρόδο!

Κοντά στο χωριό Θεολόγος, 10 χλμ. από το αεροδρόμιο, μπορείτε να επισκεφθείτε την περίφημη Κοιλάδα των Πεταλούδων. Ακούγεται σαν ονειρικό μέρος και πραγματικά είναι! Επίσης είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρόδου που αξίζει σίγουρα την επίσκεψη σας. Πρόκειται για ένα σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria, ένα πολύ σπάνιο είδος που το συναντά κανείς σε πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο, η οποία κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο, κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

pet2

Λίγα λόγια…

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι μια μικρή και κάπως σκοτεινή πευκόφυτη κοιλάδα, που διασχίζεται από ένα ρεύμα, σκιερά μονοπάτια, καλοσχηματισμένες λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Επίσης, μπορείτε να δείτε ξύλινες γέφυρες σε διάφορα μέρη του μικρού ποταμού Πελεκάνου, από τον οποίο διασχίζεται η κοιλάδα και ένα εστιατόριο με θέα σε ένα καταρράκτη. Κατά την επίσκεψη σας, θα παρατηρήσετε τις γκρι πεταλούδες να κοιμούνται στις σκιερές πλευρές των κορμών των δέντρων ή γύρω από τις ρίζες. Το θέαμα της αποικίας των πεταλούδων είναι από μόνο του μαγευτικό, αλλά αν οι πεταλούδες είναι ξύπνιες σχηματίζουν ένα σύννεφο, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό, δεδομένου ότι αποκαλύπτει το πορτοκαλί χρώμα των φτερών τους.

Η_κοιλάδα_των_πεταλούδων

Ο πικραμένος δούλος

Σύμφωνα με την παράδοση, η κοιλάδα ονομαζόταν Πελεκάνος, από το όνομα ενός δούλου του άρχοντα Αλέξανδρου Υψηλάντου. Ο άρχοντας έφερε την κόρη του, η οποία έπασχε από φυματίωση, στην περιοχή για να θεραπευθεί από το καλό κλίμα του τόπου. Έκτισε τη Μονή της Καλόπετρας το 1782, πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού και έβαλε τον δούλο του για να το φυλάει. Το κορίτσι αγάπησε τον δούλο, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε να την αφήσει να τον παντρευτεί. Στη συνέχεια, ο δούλος αυτοκτόνησε από την πίκρα και τη θλίψη και έτσι ο τόπος πήρε το όνομά του.

koilada-petaloudon

Το φαινόμενο της πεταλούδας!

Όχι ακριβώς η θεωρία του χάους, αλλά η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των πεταλούδων όλο και μειώνεται λόγω των επιπτώσεων του τουρισμού στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ορισμένοι επισκέπτες σφυρίζουν ή χτυπούν τα χέρια τους για να δουν τις πεταλούδες να πετούν. Εκείνο που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το χειροκρότημα και το σφύριγμα παράγει υπερήχους, παρόμοιους με αυτούς των νυχτερίδων. Οι πεταλούδες αισθάνονται ότι απειλούνται και προσπαθούν να ξεφύγουν φοβισμένες. Με αυτό τον τρόπο πολλές πεθαίνουν από το σοκ, είτε από εξάντληση στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν ή ακόμα και από την συντριβή τους πάνω στους βράχους και τα δέντρα. Είναι επίσης σημαντικό για τις πεταλούδες να μένουν πάνω στα δέντρα, γιατί πρέπει να κρατήσουν τη δύναμή τους για το μακρινό ταξίδι τους τον Σεπτέμβριο. Οπότε, προσπαθήστε να μην τις ενοχλείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

rodos_koilada_petaloudes_katerina_nomikou

Ομορφιά που θα σας συναρπάσει!

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο,είναι ένας τόπος που ακόμα κι αν τον έχεις επισκεφτεί, δεν χορταίνεις ποτέ την ομορφιά του,την ηρεμία που αποπνέει, τη δροσιά του ειδικά το καλοκαίρι, όταν έξω απ΄αυτήν σκάει ο τζίτζικας, τη μοναδικότητά του. Χιλιάδες πεταλούδες γαντζωμένες στους κορμούς των δέντρων,δροσερά ρυάκια και μικροί καταρράκτες, πλατάνια τεραστίων διαστάσεων και φυσικά εκατοντάδες τουρίστες από κάθε μεριά της Ευρώπης και όχι μόνο! Καλόγουστα τα περίπτερα και τα κτίσματα που φιλοξενούν καφέ κι εστιατόρια, επαρκές το πάρκινγκ,αλλά ίσως να χρειάζονται περισσότεροι φύλακες να περιπολούν κατά μήκος της κοιλάδας. Η καθαριότητα θα σας εκπλήξει ευχάριστα και γενικά η αίσθηση που μένει είναι ότι το μέρος τυγχάνει φροντίδας. Η θέα από το μοναστήρι της Παναγίας στην Καλόπετρα είναι εξαιρετική!

Αξίζει σίγουρα να επισκεφτεί κανείς την κοιλάδα των πεταλούδων, καθώς είναι ένα θέαμα άκρως μαγικό! Και να είσαι σίγουρος πως αν πας, η μία φορά δεν θα είναι αρκετή!

Ζήστε το από κοντά! Αξίζει… http://www.18-24.gr/search?&area_id_2=50

 

Share this post

No comments

Add yours