Απολαύστε τα 3 καλύτερα νησιώτικα πανηγύρια!

Άφθονο παραδοσιακό φαΐ, τσίπουρα και κρασιά, ορχήστρες, μουσική στη διαπασών, ατελείωτοι χοροί και πολύ πολύ κέφι! Καλώς ήρθατε στα νησιώτικα πανηγύρια!

Τα πανηγύρια γίνονται συνήθως προς τιμή του Αγίου-προστάτη του νησιού και πραγματοποιούνται σε όλα τα νησιά. Διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού, σε αυλές εκκλησιών, ή ακόμα και σε απομακρυσμένα ξωκλήσια. Τα πανηγύρια αποτελούν για το νησί, το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός και αποτελούν σημαντική ένδειξη του πολιτισμού αλλά και της ζωής των ντόπιων κοινωνιών. Είναι ένας σύντομος δρόμος για να ανακαλύψεις τον χαρακτήρα και την ουσία του κάθε νησιού.

Τα πιο γνωστά και συχνά τα πιο πολυπληθή, λόγω τουρισμού, πανηγύρια στα νησιά του Αιγαίου είναι εκείνα του Δεκαπενταύγουστου. Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε τα 3 καλύτερα νησιώτικα πανηγύρια του Αιγαίου.

Λέσβος

01Στη Λέσβο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται στην Αγιάσο, στην οποία πολλοί από τους προσκυνητές φτάνουν μετά από πεζοπορία 25 χιλιομέτρων. Μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς γύρω από τον ναό, το πανηγύρι πραγματοποιείται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκει κανείς πλανόδιους πωλητές, παραδοσιακές μπάντες, άφθονο φαγητό και ποτό, αλλά και διάθεση για φιλικά πειράγματα, τα οποία αποτελούν παράδοση του νησιού.

Μύκονος

03Στη Μύκονο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην Παναγία της Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Γίνεται μάλιστα σε δύο δόσεις, μία στις 15 Αυγούστου, και η δεύτερη στα εννιάμερα, στις 23 Αυγούστου. Το γλέντι πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία   της Άνω Μεράς και η παραδοσιακή νησιώτικη μουσική ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα. Το γλέντι και το φαΐ ξεκινάει κατά το σούρουπο και τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πάρος

04Τον Δεκαπενταύγουστο οι πιστοί της Πάρου, και οι τουρίστες, συγκεντρώνονται στην Παροικιά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου, την οποία διαδέχεται το πανηγύρι με την παραδοσιακή μουσική, το κρασί και τους μεζέδες. Ακολουθούν νησιώτικοι χοροί και καλό γλέντι για την υπόλοιπη νύχτα.

Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε σε έναν από τους παραπάνω προορισμούς το 15 Αύγουστο, μην κάνετε το λάθος να μην επισκεφτείτε τα παραπάνω πανηγύρια. Θα περάσετε ευχάριστες και μοναδικές στιγμές στα νησιά που θα σας μείνουν αξέχαστες. Εσείς απλά επιλέξτε το πακέτο που σας ταιριάζει…

www.18-24.gr

…και καλά φαγοπότια και καλούς χορούς!

 

Share this post

No comments

Add yours