OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γεύση Μεσογειακής κουζίνας στην Ελλάδα!

Φανταστείτε… καλοκαίρι, μεσημεράκι, έχετε κάνει την πρωινή σας βουτιά, έχετε πιει τον καφέ σας… τι λείπει από αυτό το ιδανικό τοπίο;  Ένα ελληνικό νησί… Τόσα όμορφα νησιά…Μύκονος, Σκιάθος, Σκόπελος, Πάρος, ΖάκυνθοςΣαντορίνη…όλα δίπλα μας και όλα περιμένουν να τα επισκεφθούμε!  Είμαστε τυχεροί διότι ζούμε στην Ελλάδα , μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου!Μέσα σε όλα διαθέτουμε και την ελληνική κουζίνα που είναι κομμάτι της μεσογειακής και την διακατέχει η νοστιμιά!

νησιΤο καλοκαίρι έφτασε και πάρα πολλοί από εμάς θα φύγουμε σε κάποιο ελληνικό νησί! Μέσα από τις πολλές δραστηριότητες που θα κάνουμε εκτός από τις βουτιές και την ηλιοθεραπεία θα καταφύγουμε πολλά μεσημέρια σε ταβερνάκια για φαγητό! Θα γευτούμε δηλαδή την ελληνική- μεσογειακή κουζίνα!Για να δούμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά της μεσογειακής κουζίνας για να έχουμε ιδέα τι τρώμε..

Ο όρος Μεσογειακή διατροφή επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν οι επτά μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδος. Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί  και πατάτες), γαλακτοκομικά προϊόντα, ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, ψάρια, ελαιόλαδο και ελάχιστο κόκκινο κρέας.

CALIFORNIA WALNUT COMMISSION MEDITERRANEAN DIETΕίναι χαρακτηριστική ανάμνηση πολλών από εμάς το άρωμα από τα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο το καλοκαίρι. Τα χρησιμοποιούμε σε πολλά φαγητά κάνοντας τα ακόμη πιο νόστιμα. Η ρίγανη είναι απ’ τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μυρωδικά στην ελληνική κουζίνα. Καλλιεργείται στη Μεσόγειο, τα μικρά φύλλα της έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα, φυτρώνει στις πλαγιές των ελληνικών βουνών και στο τέλος του Ιουλίου, τη συλλέγουμε και την κρεμάμε σε ματσάκια  για να ξεραθεί. Το θυμάρι αντίστοιχα είναι ένας μικρός θάμνος που βγάζει μοβ άνθη. Είναι φυτό της Ελλάδας και φυτρώνει σε άγρια μορφή στις πλαγιές των βουνών. Μυρίζει υπέροχα και το άρωμα του γίνεται πιο έντονο όταν το φυτό ξεραίνεται. Τα δύο αυτά μυρωδικά συνδυάζονται υπέροχα. Τα μπαχαρικά αποτελούν μια ανάμνηση πολλών όταν τριγυρνάμε στα σοκάκια των νησιών και έρχονται από παντού μυρωδιές.

salata-karpouzi-ntomataΤα λαχανικά… μα γίνεται να μην φάμε μια σαλάτα με δροσερή, φρεσκοκομμένη ντοματούλα; Γίνεται να μην ψήσουμε μια μελιτζάνα ή ένα κολοκυθάκι; Όχι βέβαια!!  Οι λαχταριστές μελιτζάνες είναι από τα πιο αγαπητά λαχανικά του καλοκαιριού και μαγειρεύονται με πολλούς και διάφορους τρόπους και είναι πεντανόστιμες στη σχάρα.Οι ντομάτες ενώ δεν προέρχονται από τη Μεσόγειο αλλά ήρθαν από την Αμερική,  έχουν καθιερωθεί στην ελληνική κουζίνα, που θα ήταν πολύ πιο φτωχή το καλοκαίρι χωρίς αυτές. Τα ελληνικά κολοκυθάκια είναι ανοιχτόχρωμα με λευκές ρίγες, κοντά και στρογγυλεμένα. Η γεύση τους είναι γλυκιά και συνήθως τηγανίζονται ή βράζονται για σαλάτα ή γίνονται γεμιστά.

Χταποδάκι_στα_κάρβουνα_(4462751743)Μια τεράστια κατηγορία από μόνη τους αποτελούν τα θαλασσινά. Όλοι μας λατρεύουμε τα θαλασσινά και είναι η τοπ επιλογή το καλοκαίρι. Δεν λείπει από κανένα τραπέζι το χταποδάκι στη σχάρα με λάδι και ρίγανη, ο τηγανητός γαύρος, το φαγκρί και οι τσιπούρες. Η ποικιλία των θαλασσινών ευτυχώς για εμάς είναι μεγάλη και μπορούμε να δοκιμάσουμε πολλές όμορφες γεύσεις. Ποιος επισκέφθηκε ελληνικό νησί και δεν έφαγε  ψαράκι στη σχάρα απολαμβάνοντας κάθε κοκαλάκι του;

Όλα τα παραπάνω φαγητά σε συνδυασμό με το αεράκι των ελληνικών νησιών αποτελούν έναν παράδεισο! Τα συνδυάζουμε όλα με λαχταριστές τηγανητές πατατούλες και φυσικά ούζο! Το καλοκαίρι μας περιμένει!Επιλέξτε τον προορισμό που σας αρέσει και απολαύστε όλες τις νοστιμιές! Καλή όρεξη!

http://www.18-24.gr/destinations

Share this post

No comments

Add yours