ship-635x423

Tips για να καταπολεμήσεις την ναυτία!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του και οι καλοκαιρινές διακοπές! Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν την ιδέα με δέος καθώς τα μεταφορικά μέσα και ιδιαίτερα τα πλοία, προκαλούν ναυτία και μόνο στη σκέψη! Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει με τα πόδια και φανταζόμαστε πως ούτε εσύ, συγκεντρώσαμε εδώ μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καταπολεμήσεις την ναυτία και να απολαύσεις το ταξίδι σου!

Πώς προκαλείται η ναυτία;

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που παρουσιάζεις συμπτώματα ναυτίας είναι στην πραγματικότητα ένα είδος αποσυντονισμού του οργανισμού σου που προκύπτει από τα αντικρουόμενα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Ενώ εσύ μένεις στατικός, ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα κίνησης με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται και έτσι να δημιουργείται η ζάλη και τα λοιπά συμπτώματα.

Το πιο συνηθισμένο είδος ναυτίας είναι το λεγόμενο «sea sickness», δηλαδή η ναυτία που προκαλείται στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο.

naftia_660

Ορίστε μερικές συμβουλές!!!

  • Παράλειψε κάποιες συνήθειες σου πριν από το ταξίδι:

Βασικός και μάλλον γενικός κανόνας όταν πρόκειται να ταξιδέψεις είναι η αποφυγή πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα οινοπνευματούχα ποτά, το γάλα και το τσιγάρο και οι γυναίκες να προσέξουν τα αρώματα και καλλυντικά με έντονες οσμές!

  •  Ξεγέλασε τον εαυτό σου!!!!

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το 99% των περιπτώσεων ναυτίας είναι ψυχολογικές! Αν ξεκινήσεις το ταξίδι σου λέγοντας «δεν θα νιώσω ναυτία» και το πιστέψεις και παράλληλα δεν το σκέφτεσαι , θα έχεις ένα ευχάριστο ταξίδι!

  •  Τα μάτια στον ορίζοντα!!!

Όταν βρίσκεσαι ανοιχτά στο πέλαγος και ειδικά με λίγα μποφόρ παραπάνω το καράβι θα κουνάει!!!Το μόνο που θα μένει σταθερό είναι ο ορίζοντας! Αν κοιτάς τον ορίζοντα θα ξαναβρείς και την εσωτερική σου ισορροπία και η αίσθηση της ναυτίας θα υποχωρήσει!

  •  Προσοχή στο φαγητό!!!

Αν επιλέξεις να φας ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο πριν μπεις στο καράβι ή ακόμα χειρότερα, όσο θα βρίσκεσαι, μέσα στο καράβι είναι 100% σίγουρο πως θα νιώσεις ναυτία! Οπότε, απέφυγε τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη!

newego_LARGE_t_821_105731755

  •  Η μύτη ψηλά!!!!

Τις περισσότερες φορές η ναυτία προκαλείται από διάφορες οσμές που μπορεί να συναντήσει η μύτη σου πάνω στο καράβι! Αν βρεθείς σε σημείο που κάτι ενεργοποιεί απότομα την όσφρησή σου, τότε το κεφάλι ψηλά και αναζήτα φρέσκο, καθαρό αέρα!

  •  Καλύτερα να μασάς!!!

Αν και το φαγητό όπως είπαμε δεν βοηθάει, η παραγωγή σάλιου βοηθάει στο να μην ζαλίζεσαι! Οι τσίχλες θα γίνουν ο καλύτερος σύμμαχός σου!

  •  Όχι αλκοόλ!!!

Όταν το αλκοόλ σε ζαλίζει στην ξηρά, τι περιμένεις να σου κάνει στη θάλασσα;!

  •  Κλείσε τα μάτια!!!

Όπως είπαμε και πριν, όλα είναι μέσα στο μυαλό! Κλείσε τα μάτια σου, πάρε βαθιές ανάσες και όλα αμέσως θα καλυτερέψουν!

  •  Δεν είναι ώρα για διάβασμα!!!

Το να διαβάσεις κάτι όσο κινείσαι είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσεις! Οπότε κλείσε τα πάντα και απόλαυσε το σκηνικό που έχεις γύρω σου!

zali-e1358788174366

 Fun Fact!!!

Τα ψάρια παθαίνουν ναυτία;

Η απάντηση στο ερώτημα αν τα ψάρια παθαίνουν ναυτία, θα σας ξαφνιάσει όσο μας ξάφνιασε και εμάς, όταν την ακούσαμε για πρώτη φορά. Ναι, τα ψάρια υποφέρουν και αυτά από ναυτία και πολύ μάλιστα. Παθαίνουν ναυτία στη θάλασσα όπως και οι άνθρωποι στη στεριά. Το γεγονός αυτό παρατηρείται, όταν τα ψάρια μεταφέρονται, δηλαδή όταν τα μάτια τους τα βεβαιώνουν ότι δεν κινούνται σε σχέση με τη «γυάλα» μέσα στην οποία ζουν, ενώ η αίσθηση της ισορροπίας τους, τους λέει ότι κινούνται!!!

Είναι κρίμα να διστάζεις να ταξιδέψεις σε μέρη που θέλεις πολύ λόγο της ναυτίας!!! Ακολούθησε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές και να είσαι σίγουρος πως όλες σου οι φοβίες θα εξαφανιστούν!

Μιας και τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις το μόνο που μένει είναι να επιλέξεις τον προορισμό…

http://www.18-24.gr/destinations?utm_source=f.page&utm_medium=cpost&utm_campaign=dest

…και έφυγες!!

Share this post

No comments

Add yours