Αψέντι: Το απαγορευμένο ποτό που αγαπήθηκε όσο λίγα!

Γνωστό και ως ποτό των αντιθέσεων. Το ποτό που έχει διχάσει όσο λίγα τους ανθρώπους κατά τα 200 χρόνια ιστορίας του. Με δυο λόγια το ποτό θρύλος το οποίο κατηγορήθηκε για πρόκληση εθισμού, για παραισθήσεις και σχιζοφρένεια, αλλά παράλληλα αγαπήθηκε όσο λίγα για την ζάλη που προκαλεί, το μαγικό χρώμα του αλλά και την έμπνευση που προσέφερε.

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει και ο μεγάλος Όσκαρ Ουάιλντ, ‘’μετά το πρώτο ποτήρι βλέπεις τα πράγματα όπως θα ήθελες να είναι. Μετά το δεύτερο βλέπεις τα πράγματα όπως δεν είναι. Τέλος, τα βλέπεις όπως πραγματικά είναι και αυτό είναι το πιο φρικτό πράγμα στον κόσμο’’.

Absinthe-green-fairy-1680-x-1050

Η ‘’πράσινη νεράιδα’’ όπως αλλιώς θα την έχετε ακούσει, πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη ‘’αψίνθιον’’. Η αψιθιά, είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιούνταν από πολλούς λαούς κατά την αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους. Πήρε την σημερινή του μορφή το 1972 από το Dr. PierreOrdinaireο οποίος παρασκεύασε και πούλησε το Αψέντι ισχυριζόμενος ότι θεραπεύει τα πάντα, από πονοκεφάλους, μέχρι επιληψία και πέτρα στα νεφρά.

Το 1889 πέρασε στους κύκλους της διανόησης με τους Μποντλέρ, Ζολά, Πικάσο, Χέμινγουει αλλά και πάρα πολλούς ακόμα να δημιουργούν έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία, γνωστή ως ‘’αψεντισμός’’. Στα τέλη του 19ου αιώνα όμως, στην Άρλ της Γαλλίας, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του μετά από έναν δυνατό καυγά με τον συγκάτοικο του. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης Αψέντι αλλά και στις παρενέργειες που προκαλεί.

FotorCreated1

Έτσι, αυτό το γεγονός οδήγησε στην απαγόρευση του σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Τσεχίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σχεδόν έναν αιώνα μετά και συγκεκριμένα το 1998, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε τις περιεκτικότητες και απελευθέρωσε το μυθικό ποτό, αν και υπάρχουν ακόμη χώρες, όπως η Αμερική που ισχύει η απαγόρευση.

Ο κλασικός τρόπος που πίνεται το Αψέντι είναι αυτός που καθιερώθηκε στην Τσεχία, δηλαδή βρέχεις μια κουταλιά ζάχαρη με αψέντι, της βάζεις φωτιά, τη διαλύεις στο ποτό σου, τη σβήνεις με νερό και τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας . Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος, γνωστός ως bohemian style, καθιερώθηκε στα μπαρ της Πράγας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Absinthe-2

Και μιας και είναι κάπως δυσεύρετο στην χώρα μας, στην επόμενη επίσκεψη σας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, μην διστάσετε να το δοκιμάσετε αλλά με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω καθώς θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε μια άλλη εποχή. Και μάλιστα με τα πιο οικονομικά πακέτα της αγοράς!

http://www.18-24.gr/search?&area_id_2=67&orderdate=1&utm_source=f.page&utm_medium=cpost&utm_campaign=Praga3

Share this post

No comments

Add yours