Hofburg - Vienna

5 από τους πιο σημαντικούς λόγους για να επισκεφθεί κάποιος την Βιέννη!

Αν είστε λάτρης των ταξιδιών και σας αρέσουν τα εντυπωσιακά μέρη με μεγαλειώδη μνημεία και ιδιαίτερη ομορφιά τότε η επόμενη στάση σας δεν γίνεται να είναι άλλη από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, την Βιέννη. Μια πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την θάλασσα, αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη καθώς και  ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη.

Πριν λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Βιέννη με μια εκδρομή η οποία αποφασίστηκε τελευταία στιγμή και επισκεπτόμενοι τα γραφεία του 18-24 Travel καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτή την παρόρμησή μας παρόλο που δεν το είχαμε κανονίσει και μάλιστα η τιμή που κλείσαμε το πακέτο ήταν άκρως δελεαστική. Το ταξίδι ξεκίνησε λοιπόν και από την μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε να τριγυρνάμε στις κοσμοπολίτικες και εντυπωσιακές πλατείες της Βιέννης. Η πόλη αυτή φημίζεται για τα άκρως εντυπωσιακά μνημεία και αξιοθέατα της και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια, ιδιαίτερα άμα δεν έχεις πολλές μέρες μπροστά σου για να γυρίσεις όσα περισσότερα γίνεται.

Παρόλα αυτά εμείς αποφασίσαμε να σας προτείνουμε τα πιο σημαντικά που πρέπει οπωσδήποτε να χωρέσουν στο πρόγραμμά σας άπαξ και επισκεφθείτε την Βιέννη.

  • Ηofburg Imperial Residence & Palace of the Arts

Hofburg in Wien
Το σύμπλεγμα του Hofburg περιλαμβάνει τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, αρκετά μουσεία, ένα παρεκκλήσι, μία εκκλησία, την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και τα γραφεία του προέδρου της Αυστρίας.Οπότε καταλαβαίνετε… Με ένα σμπάρο πολλά…τριγώνια!  Εδώ ήταν η έδρα της αυστριακής εξουσίας επί 6 αιώνες, στην οποία όλοι οι ηγεμόνες φιλοδοξούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Επτά αιώνες αρχιτεκτονικής εξέλιξης παρουσιάζονται στα 10 περίπου κτίρια, από τον γοτθικό ρυθμό μέχρι τον ιστορικισμό του τέλους του 19ου αιώνα. Η χειμερινή Σχολή Ιππασίας πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 1572 για να καλλιεργηθούν οι κλασικές δεξιότητες της τέχνης της Ιππασίας. Εδώ εξέτρεφαν και προπονούσαν άλογα από την Ισπανία και έτσι οι Αψβούργοι σχημάτισαν την Ισπανική σχολή Ιππασίας. Σήμερα γίνονται ογδοντάλεπτες επιδείξεις στο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Φίσερ φον Έρλαχ. Τα δημόσια διαμερίσματα στην πτέρυγα Ράιχσκαντσλαϊ και το Αμαλίενμπουργκ περιλαμβάνουν τα δωμάτια που κατοικούσαν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ και η Ελισάβετ κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τα διαμερίσματα του τσάρου Αλέξανδρου του Α’ κατά το συνέδριο της Βιέννης το 1815. Σε 21 αίθουσες εκτίθενται οι θησαυροί των Αψβούργων.

  • Schonbrunn Palace

schon

Τα Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά το Σενμπρούν ήταν ένας μικρός πύργος που χρησίμευε ως βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο του Αυτοκράτορα Ματθία.

Η μετασκευή του σε ανάκτορο άρχισε από τον Αυτοκράτορα Λεοπόλδο τον Α’ που έδωσε την εντολή στον αρχιτέκτονα Johann Bernhard Fischer von Erlach να σχεδιάσει ένα νέο παλάτι. Το πρώτο πρόχειρο σχέδιο του ήταν πολύ ουτοπιστικό με πρότυπο τις Βερσαλλίες. Το δεύτερο σχέδιo που παρουσίασε ήταν μικρότερο. Η κατασκευή άρχισε το 1696 πλην όμως διακόπηκε με τον θάνατο του Αυτοκράτορα Ιωσήφ του Α’ το 1711. Τελικά το ημιτελές Σενμπρούν έγινε δώρο του Αυτοκράτορα Καρόλου ΣΤ ́ στη κόρη του Μαρία Θηρεσία, η οποία και έδωσε εντολή της συνέχισης των εργασιών, στον αρχιτέκτονα Πακάσσι, (Nicolo Pacassi), σε στυλ ροκοκό ο οποίος και το ολοκλήρωσε το 1744, οπότε και το χρησιμοποιούσε για θερινή κατοικία.

  • Prater

roller-coaster-prater

Το Πράτερ είναι ένα μεγάλο πάρκο στην Βιέννη, συχνά όμως η λέξη χρησιμοποιείται μόνο για το λούνα παρκ Wurstelprater που βρίσκεται σε αυτό. Αρχικά ήταν ένας δρυμός για κυνήγι των ευγενών, αλλά το 1766 ο Ιωσήφ Β ́ τον παρέδωσε ελεύθερα στο κοινό για γενική χρήση. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί πολλές ταβέρνες και το περίφημο λούνα παρκ.Το 1873 πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια έκθεση στο Πράτερ. Αυτό το έδαφος στεγάζει τώρα το Messegelände (κέντρο έκθεσης). Το 2004 σημαντικές ανακαινίσεις άρχισαν στο Wurstelprater, και μια νέα γραμμή μετρό τελείωσε στις 11 Μαΐου 2008, η οποία περιλαμβάνει τρεις στάσεις κατά μήκος του Πράτερ (δείτε Μετρό Βιέννης). Η γενική έκταση του πάρκου έχει μειωθεί επίσης με την οικοδόμηση του Ernst Happel Stadion και της Südosttangente (αυτοκινητόδρομος).

  • Burgtheater

Burgtheater_Wien_2005
Μπούργκτεατερ (μέχρι το 1918 ΚΚ Hofburgtheater) ονομάζεται το αυστριακό Εθνικό Θέατρο στη Βιέννη και ένα από τα πιο σημαντικά γερμανογλωσσα θέατρα του κόσμου, δημιουργήθηκε το 1741 και έχει γίνει γνωστή ως «die Burg»Ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1741 από την Μαρία – Θηρεσία της Αυστρίας ως θέατρο δίπλα στο παλάτι της. Το θέατρο μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο στην κυκλική κεντρική λεωφόρο Ρίνγκστρασσε στις 14 Οκτωβρίου του 1888. Σχεδιάστηκε από τον Γκότφριντ Ζέμπερ (Gottfried Semper) και τον Karl Freiherr von Hasenauer.

  • Stephansdom (Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου)

stephansdom_in_vienna_2_by_pingallery-d4akgkc
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (γερμ. Stephansdom) είναι ο μητροπολιτικός ναός της Βιέννης στην Αυστρία και αποτελεί έδρα της Μητρόπολης Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της, Καρδιναλίου Κρίστοφ Σένμπρουν (Τ.Δ.). Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών, εκ των οποίων ο αρχαιότερος καθαγιάστηκε το 1147, έχοντας αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων της ιστορίας του αυστριακού έθνους. Η σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρoμανικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του.

Share this post

No comments

Add yours