Νόστιμο …. Πήλιο!

Όπως πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι και το όμορφο Πήλιο είναι μια περιοχή που εκτός από την φυσική της ομορφιά έχει διατηρήσει και τις παραδόσεις, τα ήθη της και ταυτόχρονα τις γεύσεις και μυρωδιές των παλιών σπιτικών της.

Ξεκινώντας από την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν σε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο και καταλήγοντας σε ένα γραφικό ταβερνάκι με πηλιορείτικες γεύσεις ή ένα παραδοσιακό φούρνο με παραδοσιακά προϊόντα, ψωμί, πίτες και γλυκά, ο επισκέπτης του Πηλίου έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει με όλες τις αισθήσεις του.

Το Πήλιο, είναι ένας προορισμός, που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή και που σε κάνει  να θέλεις να γυρίσεις πίσω με την πρώτη ευκαιρία.Η διατήρηση των παραδόσεων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πήλιο γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας του τουρισμού και της οικονομικής ευχέρειας.

Σε όλα τα χωριά του Πηλίου υπάρχουν τοπικά καταστήματα και περίπτερα γυναικείων Συλλόγων που πωλούν αγνά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα σπιτικά από τις γυναίκες των χωριών σύμφωνα με παλιές συνταγές. Πολύ συχνό και πολύ αγαπημένο προϊόν από τους γυναικείους συλλόγους είναι η χειροποίητη μαρμελάδα! Μιάμ…!Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στο Πήλιο είναι …Τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες(Α-Γ-Α-Π-Η-Μ-Ε-Ν-Ε-Σ) που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα, καρπούς και σε μερικές περιπτώσεις και λαχανικά.

Δοκιμάστε επίσης τα τσιτσίραφλα διατηρημένα στην άλμη, ή αν επισκεφθείτε το Πήλιο την άνοιξη, φρέσκα φυτικά βότανα και τσάι, μέλι και βασιλικό πολτό, λάδι, ελιές και αλλά και προϊόντα όπως κάστανα και καρύδια, σπιτικές χυλοπίτες και τραχανά.Η Ζαγορά φημίζεται για τα περίφημα μήλα της τα Ζαγορίν, που έχουν ιδιαίτερη απήχηση και στις αγορές του εξωτερικού για την νοστιμιά και την γεύση τους.Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πεντανόστιμη μηλόπιτα που  η μαμά της κολλητής μου στο γυμνάσιο μας κερνούσε το μεσημέρι όταν γυρνούσαμε από το σχολείο.

Το όμορφο γραφικό  και γευστικό Πήλιο με τα ακόμα πιο  γραφικά χωριά του, θα είναι πάντα από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς. Ευτυχώς που  μας πάει και το 18-24 οικονομικά και αξιόπιστα!

Share this post

No comments

Add yours