Vaadhoo-Maldives

6 από τα πιο παράξενα φυσικά φαινόμενα που έχουν καταγραφεί!

Ότι η φύση είναι κυριολεκτικά ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης είναι γνωστό και αυτό είναι κάτι που βλέπεις παντού, ιδιαίτερα εαν είσαι και λάτρης των ταξιδιών. Είναι όμως και κάποια συγκεκριμένα μέρη και τοποθεσίες σε κάποιες γωνιές του πλανήτη που δεν έχουν αντίπαλο από άποψη ομορφιάς και σε κάνουν να αναρωτιέσαι εαν υπάρχουν… εξωγήινοι! Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε.

  • Η θάλασσα που φωσφορίζει

Vaadhoo-Maldives

Ένα εκπληκτικό θέαμα που εμφανίζεται όχι μόνο σε ένα, αλλά σε δυο τοποθεσίες. Τα κύματα λαμπυρίζουν έντονα, σαν να φωσφορίζουν, στην παραλία Vaadhoo που βρίσκεται στις Μαλδίβες και σε μια παραλία του San Diego στην Καλιφόρνια. Για το φαινόμενο ευθύνονται ορισμένοι μικροοργανισμοί που όταν ενοχληθούν αρχίζουν να φωσφορίζουν εξαιτίας της χρωστικής ουσίας λουσιφερίνης που αντιδρά με το οξυγόνο. Η ίδια ουσία είναι που κάνει κάποιων ειδών μέδουσες αλλά και πυγολαμπίδες να λάμπουν. Επίσης δεν είναι καθόλου για τον άνθρωπο οπότε αν ποτέ βρεθείτε εκεί, μην διστάσετε να κάνετε μια βουτιά.

  • Λουλούδια πάγου

0504219_2011_bowman.fig1

Μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινία κινουμένων σχεδίων όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Εκατοντάδες λουλούδια πάγου επιπλέουν σε θαλάσσιες επιφάνειες της Αρκτικής. Τα λουλούδια αυτά σχηματίζονται σε θερμοκρασία περίπου -22 βαθμών Κελσίου και πάνω στα καρφιά τους φιλοξενούνται μικροοργανισμοί.

  • Καμινάδα από χιόνι

ice chimney

Εμφανισιακά μοιάζει πολύ με καμινάδα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια φουμαρόλη. Φουμαρόλη είναι η δίοδος που επιτρέπει στον ατμό ενός ηφαιστείου να ξεφύγει στην ατμόσφαιρα. Συνήθως οι φουμαρόλες εκτοξεύουν νερό και ατμούς με τέτοια δύναμη η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 μέτρα. Στην Ανταρκτική όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω θερμοκρασίας και έτσι τα σωματίδια ατμού παγώνουν δημιουργώντας καμινάδες ύψους μέχρι και 30 μέτρα.

  • Ουράνιο τόξο φεγγαριού

lunar rainbow

Μπορεί να φαίνεται ψεύτικο αλλά σίγουρα δεν είναι. Ένα σεληνιακό ουράνιο τόξο παράγεται από το φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του φεγγαριού και όχι από τα άμεσο ηλιακό φως. Είναι δύσκολο να το δει το ανθρώπινο μάτι όμως όταν το φεγγάρι είναι λαμπρό και χαμηλά στον ουρανό, ο ουρανός πολύ σκοτεινός και φυσικά υπάρχει βροχή που πέφτει απέναντι από το φεγγάρι τότε υπάρχει περίπτωση να το δείτε. Φυσικά όλες αυτές οι προϋποθέσεις το καθιστούν πολύ σπάνιο,αλλά φανταστείτε να είστε εκεί όταν συμβεί; Τρομερό!

  • Ουράνια τόξα φωτιάς

fire-rainbow-1

Ουσιαστικά πρόκειται για σύννεφα που μοιάζουν με ουράνια τόξα εξαιτίας των χρωμάτων τους, ενώ το σχήμα τους θυμίζει φλόγες. Εμφανίζονται κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε πολλά μέρη του πλανήτη όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα, όταν υπάρχουν χαμηλά σύννεφα με σχήμα πλάκας και όταν το φως του ήλιου πέφτει στο σύννεφο από συγκεκριμένη γωνία.

  • Ο παγοκρύσταλλος του θανάτου

brinicle

Ονομάζεται Brinicle και είναι με διαφορά το πιο επικίνδυνο και τρομακτικό φαινόμενο από όσα αναφέρθηκαν. Πρόκειται για έναν παγωμένο υποθαλάσσιο τυφώνα ο οποίος μόλις φτάσει στον βυθό αρχίζει και επεκτείνεται σκοτώνοντας ότι αγγίζει. Ο παγοκρύσταλλος αυτός δημιουργείται κάτω από πολύ ήρεμες συνθήκες στους ωκεανούς όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας του νερού και της θερμοκρασίας του αέρα.

Υπάρχουν τόσα μέρη εκεί έξω που μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε, τόσοι πολλοί προορισμοί. Κάθε χώρα έχει τις ομορφιές της και αν μπορείς να τις δεις κιόλας στις χαμηλότερες τιμές τότε γίνεται ακόμα καλύτερο. Εσένα ποιός θα είναι ο επόμενος σταθμός σου;

Share this post

No comments

Add yours