prague-x2

Αξιοθέατα στην Πράγα Vol. 1

Το πήρατε απόφαση. Θα πάτε Πράγα. Και εγώ μαζί σας. Μου αρέσει η Πράγα. Έχει μια μελαγχολική αύρα που ταιριάζει με την ιστορία της.
Έχετε όμως ιδέα πού να πάτε στην Πράγα; Θα μου πεις, θα πάρω τουριστικό οδηγό. Θα σου  απαντήσω και αν τον διαβάζεις έλα να με βρεις….Δεν υπάρχει τουρίστας που να αγοράζει τουριστικό οδηγό και να τον χρησιμοποιεί. Όχι πια τουλάχιστον.Λοιπόν η λίστα είναι μεγάλη γι αυτό και θα την σπάσω στα δύο.Έχουμε και λέμε :

Γέφυρα του Καρόλου

Εδώ και εξακόσια χρόνια η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας, όπως και τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που σώζεται μέχρι σήμερα. Το μήκος της πεζογέφυρας είναι 515 μ, το πλάτος 9,5 μ και στηρίζεται σε 16 πυλώνες. Τριάντα αγάλματα που την διακοσμούν, στην πλειοψηφία τους μπαρόκ ρυθμού, την μεταμόρφωσαν σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Σύμφωνα με τον μύθο οι αμμόλιθοι ενισχύθηκαν με λάσπη και ωμά αυγά. Ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ ́ τοποθέτησε την θεμέλια λίθο στις 9. 7. 1357 στις 5:31 η ώρα το πρωί. Η ημερομηνία και η ώρα αυτή δεν επιλέχτηκε τυχαία, αλλά πρόκειται για μαγικό αριθμό, που το συμβουλεύτηκε από αστρολόγους. Ο Κάρολος δεν πρόλαβε να δει το μεγάλο έργο του ολοκληρωμένο, διότι χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
charles bridge
Αστρονομικό Ρολόι

Το Αστρονομικό Ρολόι είναι αναμφίβολα το πιο θαυμαστό αξιοθέατο της Πράγας. Το 2010 συμπληρώθηκαν ακριβώς 600 χρόνια από τη στιγμή που πρωτολειτούργησε. Φανταστείτε, πόσα ζευγάρια ματιών διάβασαν από τότε την ώρα στο αστρονομικό ρολόι, πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την «παρέλαση των αποστόλων» και άκουσαν τον πετεινό να λαλεί. Προσοχή! Την «παρέλαση των αποστολών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε μόνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο πύργος του ρολογιού προσφέρει αξέχαστη θέα σε όλο το ιστορικό κέντρο. Μην διστάσετε να ανεβείτε και να θαυμάστε την πόλη από ψηλά. Υπάρχει και ασανσέρ! Ανοιχτά: 9 π.μ. – 10 μ.μ., Δευτέρα 11 π.μ. – 10 μ.μ.
astrono
Πλατεία της Παλιάς Πόλης

Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου, η καρδιά και ψυχή της πόλης. Η Πράγα ήταν πάντα το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων και ήδη από το 11ο αιώνα δημιουργήθηκε εδώ μία υπαίθρια αγορά. Η πλατεία σχεδιάστηκε αργότερα, όταν οι πλούσιοι έμποροι άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα γύρο από την αγορά. Τότε κτίστηκαν τα σπίτια χωρίς σχέδιο πόλεως και δημιουργήθηκε ο λαβύρινθος των σοκακιών.
paliapoli
Παρόλο που ο υπάρχον οικισμός πήρε προνόμια πόλης ήδη στις αρχές του 13ου αιώνα, οι δημότες έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1338 για να πάρουν την άδεια ίδρυσης δημαρχείου από τον βασιλιά Ιωάννη των Λουξεμβούργων. Το τοπικό συμβούλιο στεγαζόταν κατά καιρούς σε διάφορα ήδη υπάρχοντα σπίτια, μέχρι που τελικά το δημαρχείο κατέλαβε πέντε κτίρια.

Ακρόπολη Βύσεχραντ

Ο μύθος λέει πως η πριγκίπισσα Λίμπουσε στάθηκε στον λόφο του Βύσεχραντ και αποκάλυψε το όραμά της για την πόλη που «η μεγαλοπρέπειά της θα φτάσει μέχρι τα άστρα». Η πριγκίπισσα παντρεύτηκε το ζευγολάτη Πρέμυσλ, με τον οποίο έκτισε την Πράγα. Εξ ́ού και το όνομα της δυναστείας που κυβέρνησε τους Τσέχους από τον 9ο μέχρι το 14ο αιώνα – οι Πρεμυσλιδές. Τα απόκρημνα μέρη του Βύσεχραντ προτιμήθηκαν σαν βασιλική κατοικία κατά τον 11ο και 12ο αιώνα. Στην συνέχεια οι κυβερνήτες προτίμησαν το Κάστρο της Πράγας στην απέναντι όχθη του Μολδάβα.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάρχει στο Βύσεχραντ το Εθνικό νεκροταφείο Σλαβίν, όπου αναπαύονται πάνω από εξακόσιες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας (συγγραφείς, συνθέτες, μουσικοί, …). Ενδιαφέρον προκαλούν οι δίδυμοι πύργοι της νεογοτθικής εκκλησίας του Αγ. Πέτρου και Παύλου που φαίνονται από μακριά.Εκκλησία του Αγ. Νικολάου
visehrant
Οι Ιησουΐτες έκτισαν αυτό το έξοχο δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής στις αρχές του 18ου αιώνα. Δώδεκα σπίτια, ένα νεκροταφείο και μία γοτθική εκκλησία με ενοριακό σχολείο κατεδαφίστηκαν για να κατασκευαστεί το επιβλητικό κτήριο. Η μεγαλοπρεπής εκκλησία σχεδιάστηκε από τους διάσημους αρχιτέκτονες, πατέρα και γιο Dienzenhofer . Ουδείς από τους δύο την είδε ολοκληρωμένη, αφού κτιζόταν επί 60 χρόνια. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες, αγάλματα και ανάγλυφες παραστάσεις. Ο πράσινος τρούλος της εκκλησίας φαίνεται από παντού και είναι το σήμα κατατεθέν του πανοράματος της Μικρής Πόλης.

Ο Μότσαρτ περιπλανήθηκε πολλές φορές στα σοκάκια της Μικρής Πόλης. Σε μία από τις επισκέψεις του στην αγαπημένη πόλη, έπαιξε το εκκλησιαστικό όργανο αυτής της εκκλησίας. Όταν πέθανε, οι κάτοικοι της Πράγας επέλεξαν τον ναό για να τελεστεί το μνημόσυνό του. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον τιμήσουνε και η Josefina Duskova, με την οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις, τραγούδησε το Requiem.

Συντομα η συνέχεια!!!

Μέχρι τότε βρες αυτό που ψάχνεις εδώ : www.18-24.gr

Share this post

No comments

Add yours