βουδα μειν

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ : H BΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ!

Είναι η  «διπλή» πρωτεύουσα στις όχθες του ποταμού ενώνεται  από δύο ξεχωριστές πόλεις  οι οποίες ενώνονται με γέφυρες, και ταυτόχρονα συνδυάζει την μαγεία της μεσαιωνικής αλλά και μεταμοντέρνας πόλης..  Ο λόγος λοιπόν για τη Βουδαπέστη! Πέρα από το μεγάλο γεγονός του Grand Prix που θα λάβει χώρα φέτος το καλοκαίρι, η Βουδαπέστη διοργανώνει φεστιβάλ μουσικής και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα τα οποία την καθιστούν μια σύγχρονη πόλη που θα ευχαριστήσει μέσα από διάφορες επιλογές τον επισκέπτη!

Φυσικό σύνορο των δύο περιοχών της –της Πέστης, στο ανατολικό, πεδινό κομμάτι και της σκαρφαλωμένης στους λόφους στα δυτικά Βούδας– ο Δούναβης χαρίζει στη Βουδαπέστη μεγάλο μέρος της γοητείας της.

Η πρώτη είναι χτισμένη σε λόφους και η δεύτερη, απολύτως επίπεδη, στις όχθες του Δούναβη. Όσοι τολμηροί ανεβείτε τα 302 σκαλιά εντός της Szent Istvan Bazilika ( Βασιλική του Αγίου Στεφάνου ), θα απολαύσετε τη φοβερή θέα της πόλης.

 

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

 

Στη γειτονιά του κάστρου Varnegyed, τα μεσαιωνικά κτίρια, οι εκκλησίες και τα καλντερίμια προσφέρονται για ρομαντικές βόλτες. Κάπου εκεί θα εντοπίσετε και ακόμη ένα εμβληματικό κτίριο, το ιστορικό cafe «Ruszwurm» ( από το 1824 ), όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη διάσημη ουγγαρέζικη τούρτα Dobos.

Η περιήγηση στο «Μικρό Παρίσι της Κεντρικής Ευρώπης»   όπως συνηθίζεται να λέγεται , συνεχίζεται στη δυναμική Πέστη. Δεν έχετε παρά να βολτάρετε στα παλαιοπωλεία και τα γραφικά βιβλιοπωλεία αλλά και στις όχθες του ποταμού.

Στη μεσαιωνική αγορά της βρίσκονται σήμερα η πλατεία Vorosmarty και η διάσημη οδός Vaci, η αγαπημένη βόλτα των ευγενών του 18ου αιώνα. Την ενέργειά της θα νιώσετε στην πολύβουη λεωφόρο Andrassy με τα καταστήματα και τα cafes, ενώ όμορφα wine restaurants και μπαράκια στις ανερχόμενες Liszt Ferenc Ter και Raday utca σας καλούν σε νυχτερινές περιπέτειες με jazz και blues ρυθμούς.

 

βουδαπεστη πλατεια

 

Aπό τα πιο όμορφα αξιοθέατα που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην ξενάγηση σας καλό θα είναι να υπολογίσετε τουλάχιστον μία ημέρα για την περιήγησή σας τους Λόφους της Βούδας.

Έστω και αν δεν προτίθεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια της, απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε κάποιο από τα stylish εστιατόρια ή απλά θαυμάζοντας τη θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης.

 

Chain Bridge over the River Danube in Budapest, Hungary

 

Σίγουρα δε μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο μουσικό Φεστιβάλ της Βουδαπέστης  .

Το όνομά του σημαίνει «νησί», από το νησί του Δούναβη, Óbudai, όπου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ, στην περιοχή Obuda, στο βόρειο τμήμα της Βουδαπέστης.

Έντεκα μουσικές σκηνές φιλοξενούν όλα τα είδη μουσικής,ενώ παράλληλα θεατρικές παραστάσεις,κινηματογραφικές προβολές και διάφορα ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του. Είναι αξιοσημείωτο ότι περιλαμβάνει πολλά είδη μουσικής όπως pop, rock, metal, hiphop, jazz, κ.ά., αλλά και πληθώρα δραστηριοτήτων εκτός μουσικής, όπως κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις αλλά και διάφορες άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η εφημερίδα «The Independent», το ανακήρυξε ως ένα από τα 5 καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Διεξάγεται το καλοκαίρι, ενώ αποτελεί και μία πολύ οικονομικά προσιτή επιλογή.

 

φεστιβαλ βουδα

 

H Boυδαπέστη λοιπόν ίσως δεν ανήκε πάντα στους αγαπημένους προορισμούς αλλά τώρα τελευταία φιγουράρει στην ταξιδιωτική ατζέντα ανάμεσα στα πρώτα ονόματα. Άραγε είναι τα αναρρίθμητα «αριστοκρατικά» και ήσυχα κομμάτια που την συνθέτουν  ή το γλεντζέδικο attitude των Μαγυάρων;  Ότι από τα δύο και αν είναι ένα είναι σίγουρο: η Βουδαπέστη με την απροσδόκητη γοητεία της  από τη πρώτη κιόλας φορά που θα την επισκεφθείτε θα σας έχει κατακτήσει..

 

Για τους καλύτερους προορισμούς, με τις καλύτερες τιμές πατήστε εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post

No comments

Add yours