ΠΟΛΗ5

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

‘Όλοι μας λέμε ότι θέλουμε να πάμε κάποια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη. Για να Δούμε την Αγιά Σοφιά. Αλλά Η Κωνσταντινούπολη δεν έχει μόνο την Αγιά Σοφιά!!!

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο διασκεδαστικά και θα πιάσουμε μετά τα μουσεία. Θα πάμε σίγουρα στο Μεγάλο Παζάρι – Καπαλί Τσαρσί και θα περπατήσουμε τους ατελείωτους δρόμους(58 έτσι για την ιστορία) και θα περιπλανηθούμε και στα 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά!!! (αν είσαι παράνομο ζευγάρι ή έχεις πει τον μπαμπά σου ότι θα πας τριήμερο στο χωριό της κολλητής σου θα χαθείς σίγουρα στο πλήθος).

ΠΟΛΗ 3
Στο Μεγάλο παζάρι θα βρεις μαγαζάκια με σουβενίρ, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια. Να είστε προετοιμασμένοι να αποφύγετε πολλούς κράχτες (σκέψου Άθωνος…) που θα σας μιλάνε απλά Ελληνικά και ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι θα μπορέσετε να διασκεδάσετε με το γνωστό ‘παζάρι’, όπου συνήθως θα μπορέσετε να ρίξετε την τιμή κατά 10 με 15%.

 

παζαρι κων
Must είναι και ο Βόσπορος. Ένας πολύ καλός τρόπος να απολαύσετε τον Βόσπορο από την στεριά είναι να κάνετε ένα περίπατο στην πλακόστρωτη ακτή, να περιηγηθείτε στα παρακείμενα πάρκα και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας στην βεράντα κάποιου ξενοδοχείου της περιοχής. Μια άλλη επιλογή είναι να επιβιβαστείτε ένα από τα καραβάκια που προσφέρουν ξενάγηση στον Βόσπορο και να θαυμάσετε τις ακτές με τα αξιόλογα οικοδομήματα από διαφορετική οπτική γωνία.

 

βοσποροσ
Αν δεν επισκεφτείς τα χαμάμ δεν νιώθεις ότι πήγες στην Πόλη. Ξεκίνησαν να χτίζονται από το 1700 και μετά και ενώ μετράνε πεντακόσια χρόνια λειτουργίας είναι σε άριστη κατάσταση και προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Αποτέλεσαν και αποτελούν κομμάτι της κοινωνικής ζωής των Τούρκων και είναι μια μορφή υγρής σάουνας. Η παράδοση των χαμάμ ξεκίνησε από τους Αιγύπτιους αλλά ξέρουμε πολύ καλά ποιος την μετέτρεψε σε επιστήμη. Τα χαμάμ στην Πόλη είναι χωρισμένα σε αντρικά και γυναικεία ενώ τα περισσότερα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο.

 

ΠΟΛΗ 1
Τέλος αν ψάχνετε την φθηνότερη επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δημόσια συγκοινωνία και να μεταβείτε από το Ευρωπαϊκό στο Ασιατικό κομμάτι της πόλης.
Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι ενδιαφέροντα σημεία είναι η αγορά των μπαχαρικών (πάρτε και κάτι για την φουκαριάρα την μάνα σας), το Μπλε Τζαμί, η Αγία Σοφία και τέλος το ιδιαίτερα εντυπωσιακό αυτό ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ.

Share this post