playmobil

Τα PLAYMOBIL αλλιώς…

Όλα τα παιδιά τα ξέρουν. Όλοι έχουμε παίξει έστω και μια φορά μαζί τους. Εγώ προσωπικά έστηνα ιστορίες ολόκληρες. Σπαταλούσα ατελείωτες ώρες να τα «στήσω» και μετά απλά τα κοιτούσα και θαύμαζα το έργο των χεριών μου  πολύ κουρασμένη μη έχοντας το κουράγιο  να παίξω πλέον.

Αναφέρομαι στα θρυλικά «playmobil». Μια ιδέα που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τα παιδιά και οι κατασκευαστές παιχνιδιών τα παιχνίδια έως τότε.

Εμπνευστής των «playmobil» ήταν ο Hans Beck (1929 – 2009) ο οποίος συνήθως ονομάζεται «Ο Πατέρας των Playmobil». Ο Beck ασχολούνταν με την κατασκευή ξύλινων επίπλων αλλά ταυτόχρονα έφτιαχνε μοντέλα αεροπλάνων, ένα προϊόν τα δικαιώματα του οποίου τα έδωσε ο Beck στην εταιρεία geobra Brandstätter. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Horst Brandstätter, του ζήτησε να κατασκευάσει φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά.

Μετά από εργασίες τριών χρόνων , κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε. Ένα παιχνίδι που ενώ θα ήταν σχετικά απλό στην κατασκευή του  θα ήταν ευέλικτο  και ενδιαφέρον. Η λογική  με τη οποία κατασκεύασε τις διάσημες φιγούρες ήταν να είναι οικείες στα παιδιά και να μην χρειάζεται να τους εξηγήσεις τι είναι και τι προσομοιάζει.

Έτσι, άντλησε τις ιδέες του από τις παιδικές ζωγραφιές . Απλές γραμμές έντονα χρώματα, μεγάλο κεφάλι και χαμόγελο, πλήρης απουσία μύτης.. Τα χέρια των μόλις 7,5 εκατοστών φιγούρων θύμιζαν τα παιδικά μας γαντάκια, αυτά που δεν έχουν  δάχτυλα, αλλά είχαν την δυνατότητα να κρατούν πράγματα και να κάνουν το παιχνίδι  πιο ενδιαφέρον. Αρχικά οι φιγούρες είχαν ένα τμήμα για τα πόδια και ένα ξεχωριστό για τα χέρια ενώ στην συνέχεια επανασχεδιάστηκαν και «έσπασαν» σε πιο  πολλά κομμάτια ώστε να μπορούν  τα παιδιά να αλλάζουν  κομμάτια.

Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975. Η Ελληνική εταιρία παιχνιδιών Lyra πήρε το 1976 τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil, παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό ‘ NEW’. Tο 1996 η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil. Για ένα χρόνο μετά άρχισαν να πουλιούνται διάφορα κόμικς, βιβλία ζωγραφικής και πάζλ τα οποία αφορούσαν τα Playmobil

Ο Νίκος Διαμαντόπουλος, το «πήγε» ένα βήμα παραπέρα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.  Όλα ξεκίνησαν μέσα από το παιχνίδι με το γιό του. Κατά την διάρκεια λοιπόν του παιχνιδιού αποφάσισαν να αναπαραστήσουν μια σκηνή από την καθημερινότητά τους. Όταν έγινε αυτό ο Νίκος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει και  με την επικαιρότητα, και το έκανε.

Ξεκίνησε ένα blog, το playmobilism , και άρχισε να ανεβάζει φωτογραφίες από τις αναπαραστάσεις που έκανε με τις γνωστές  φιγούρες. Πο αναπαραστάσεις αφορούσαν την κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα, και μέσω των φωτογραφιών προσπαθούσε να εκφράσει τις σκέψεις και υα συναισθήματά του  γι’ αυτά. Η δημουργία του blog ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 και  η μεγάλη απήχησή του το κοινό και  οι κοινοποιήσεις των αναπαραστάσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαπόλυσε ένα κυνηγητό από την «μαμά» εταιρία των πλαστικών παιχνιδιών η οποία κατέβασε το blog με μια σειρά ανόητων και ανούσιων δικαιολογιών που στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία βάση.

Στην αρχή ο ίδιος πίστεψε πως οι φωτογραφίες του έθιξαν συμφέροντα αλλά η Ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία απεύθυνε τον λόγο του επιβεβαίωσε πως το πρόβλημα ήταν από την Γερμανική  μητρική εταιρία η οποία πίστευε πως θίγονταν το εμπορικό της σήμα και τα συμφέροντα της. Πρώτων γιατί χρησιμοποιούνταν το brand name της αυτούσιο στην σελίδα και δεύτερον  γιατί θεώρησαν ότι ο Κύριος Διαμαντόπουλος  εκμεταλλευόταν το προϊόν τους για να περάσει πολιτικά μηνύματα.

Και  παρόλο που  η εταιρία που έστειλε τελεσίγραφο  ότι  θα τον  ξανακλείσουν αν συνεχίσει την δράση του, το νέο του  blog, plasticobilism.blogspot.gr  είναι ακόμη στο διαδίκτυο  για να μας παρουσιάσει με μια εναλλακτική και χιουμοριστική διάθεση την επικαιρότητα.

Share this post