Eurovision Song Contest 2014

Το φαινόμενο «Conchita Wurst»

Εδώ και κάμποσο καιρό,

 Από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε «η» Κοντσίτα, προκλήθηκαν πολλά σχόλια, αντιδράσεις και αναμενόμενο όπως ήταν χωρίστηκε η αυστριακή κοινή γνώμη στα δυο. Ο λόγος; Μια ματιά στην φωτογραφία «της» καλλιτέχνιδας Κοντσίτα θα σας πείσει. Μια γυναίκα, σε σώμα άνδρα, μακριά μαλλιά, μακριές βλεφαρίδες, τέλειο μακιγιάζ, γυναικείο ντύσιμο με προσόντα και μούσι… ναι, ορθά διαβάσατε μούσι και μουστάκι σε συνδυασμό με τον αέρα μιας καλλιτέχνιδας, ποπ τραγουδίστριας με μια αρκετά καλή φωνή θα τολμούσα να σχολιάσω.

Το πραγματικό όνομα «της» είναι Τόμ Νόιβιρτ. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1988 με καταγωγή από το Γκμούντεν, της Αυστρίας. Πρωτοεμφανίστηκε σε ένα σόου ταλέντων στην αυστριακή τηλεόραση, το Starmania, όπου και κατάφερε να φτάσει στον τελικό κατακτώντας την δεύτερη μόλις θέση. Ένα θηλυπρεπές αγόρι με φωνή που είχε να πει κάτι, δυστυχώς όμως άλλος ένας ανάμεσα σε πολλούς. Αφού πέρασαν μερικά χρονάκια και έκανε το πέρασμά του από το μουσικό ποπ στερέωμα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, δημιούργησε την καρικατούρα «Κοντσίτα Βούρστ». Το 2011 πήρε μέρος, με την καινούργια του εμφάνιση, στο τάλεντ σόου της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης «Η μεγάλη ευκαιρία». Όχι μόνο τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του, αλλά έγινε και πρωτοσέλιδο σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την επόμενη μέρα. «Η γυναίκα με τα μούσια», έγραφαν στους τίτλους, θυμίζοντας κάτι από πλανόδιο τσίρκο με ένα πιο καλλιτεχνικό touch.

 

Οι προτάσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή. Το ένα ρεάλιτι διακατέχονταν το άλλο, οι δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Όπως γίνεται συνήθως με ότι «ακραίο» κυκλοφορεί, ο κόσμος διψάει για κουτσομπολιό, παρασκήνιο και «απαγορευμένες» ειδήσεις. Θα μπορούσε να είναι μια καλοντυμένη, ταλαντούχα drag queen, αλλά ο Τομ το πήγε ένα σκαλοπάτι παρακάτω… τα μούσια βλέπετε.

 

Ζούμε ήδη σε μια εποχή που τα «σηκώνει» αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί να δείχνουμε με το δάχτυλό μας την απέχθειά μας για τέτοια «δημιουργήματα» και να σκεφτόμαστε «σε τι κόσμο θα μεγαλώσω τα παιδιά μου», αλλά όταν τα περιοδικά, η τηλεόραση, τα social media, μας βομβαρδίζουν με τέτοιες εικόνες καθημερινά…. ε, δεν μπορούμε να κλειστούμε και στο σπίτι μας βρε αδερφέ. Δεν λέω πως είναι το πιο ωραίο θέαμα και πως αν το παιδί μας μεθαύριο αναφωνήσει «μπαμπά, μαμά, θέλω να γίνω σαν την Κοντσίτα, όταν μεγαλώσω» θα φωνάξουμε από την χαρά μας και θα τρέξουμε να κεράσουμε τους φίλους μας… είναι δύσκολο να το δεχτεί κανείς ως «φυσιολογικό».

 

Share this post